Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto korzenne z jabłkami to przysmak, który idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Takie ciasto sprawi, że dom wypełni się cudownym aromatem i będzie pasować do herbaty czy grzańca. Lekko mokre w środku, z miękkim jabłkiem w środku i zaskakującą chrupkością orzecha włoskiego.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15518
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4656
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 335
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2815
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15518
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4656
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 335
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2815
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowanie ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę.
W małym rondelku rozpuść masło, cukier oraz miód. Dokładnie wszystko wymieszaj. Do rozpuszczonych składników wlej mleko i odstaw do ostygnięcia.
Do miski przesyp mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zrób zagłębienie i wlej do niego przestudzone składniki z rondelka. Szpatułką wymieszaj wszystko powoli, aż składniki się połączą. Następnie dodaj jajka, jabłka i imbir. W międzyczasie możesz posiekać orzechy włoskie i dodać je do masy, ale nie musisz tego robić. Wszystko lekko wymieszaj. Gotową masę wlej do keksówki.
Ciasto piecz przez 50 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj ciasto patyczkiem, który pod koniec pieczenia powinien być suchy. Gotowe ciasto pozostaw w formie na 5 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Ciasto możesz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub podawać z mascarpone lub kremowym serkiem.