Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto korzenne z jabłkami to przysmak, który idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Takie ciasto sprawi, że dom wypełni się cudownym aromatem i będzie pasować do herbaty czy grzańca. Lekko mokre w środku, z miękkim jabłkiem w środku i zaskakującą chrupkością orzecha włoskiego.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 204
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 204
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowanie ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę.
W małym rondelku rozpuść masło, cukier oraz miód. Dokładnie wszystko wymieszaj. Do rozpuszczonych składników wlej mleko i odstaw do ostygnięcia.
Do miski przesyp mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zrób zagłębienie i wlej do niego przestudzone składniki z rondelka. Szpatułką wymieszaj wszystko powoli, aż składniki się połączą. Następnie dodaj jajka, jabłka i imbir. W międzyczasie możesz posiekać orzechy włoskie i dodać je do masy, ale nie musisz tego robić. Wszystko lekko wymieszaj. Gotową masę wlej do keksówki.
Ciasto piecz przez 50 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj ciasto patyczkiem, który pod koniec pieczenia powinien być suchy. Gotowe ciasto pozostaw w formie na 5 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Ciasto możesz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub podawać z mascarpone lub kremowym serkiem.