Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto korzenne pełne jabłek i orzechów, polane smacznym lukrem z przyprawami
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 94
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 94
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Składniki
czynności początkowe: przyprawy należy zmielić w moździerzu i wymieszać razem, odkładamy pół łyżeczki do lukru środki spulchniające mieszamy razem jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę orzechy mielimy lub siekamy niezbyt drobno część odkładamy do ozdoby blachę wykładamy papierem do pieczenia
ciasto: mąkę przesiewamy i mieszamy ze środkami spulchniającymi i przyprawami masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę ok 5 min do masy dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem mieszając do połączenia składników stopniowo i na przemian dodajemy do masy mąkę i mleko do wymieszania wszystkich składników do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i starannie mieszając ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp 175 stopni góra dół ok. 35 min do suchego patyczka
lukier: śmietanę dodajemy do cukru pudru i mieszamy na gładką masę bez grudek do lukru dodajemy przyprawy, i mieszamy
ozdobienie ciasta: lukier rozprowadzamy po cieście, po wierzchu sypiemy orzechy