Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa Elfów to efektowne, zielone ciasto pełne czekolady – w sam raz na przyjęcie dla najmłodszych, chociaż gwarantujemy, że zasmakuje także nieco starszym gościom. To jeden z tych przepisów, który zdecydowanie warto zapisać w swojej kolekcji.
Forma 25x35
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 452
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 170
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5567
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1136
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 458
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1301
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 452
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 170
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5567
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1136
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 458
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1301
Składniki
Pokrusz białą czekoladę i roztop w śmietanie, uważając, by jej nie zagotować. Przestudź i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem na durszlaku. Zmiksuj na purée z dodatkiem części oleju. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszystą masę. Połącz ją ze szpinakiem i resztą oleju. Krótko zmiksuj.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiej masy, mieszając ją szpatułą.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 25x35 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Połącz składniki na poncz. Przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij schłodzoną śmietanę razem z serkiem mascarpone (mikserem na średnich obrotach). Wymieszaj z żelatyną. Do połowy kremu wmieszaj dropsy czekoladowe.
Przełóż blaty ciasta kremem z dropsami czekoladowymi. Na wierzchu rozprowadź równomiernie krem bez dropsów. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ciasto, np. oprószając je startą na tarce czekoladą deserową.