Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto krople kokosowe jest bardzo smaczne i efektowne. Nie jest trudne do upieczenia. Zawsze się udaje. Składa się z ciasta babkowego, kulek serowych wymieszanych z kokosem i błyskawicznego kremu śmietanowego.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 18
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 374
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 408
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 151
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 18
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 374
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 408
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 151
Składniki
Krople kokosowe. Twaróg, oba cukry i jajko przekładamy do miski i rozbijamy blenderem na gładką masę.
Łączymy masę twarogową z wiórkami kokosowymi. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na deseczce i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Ciasto. Formę 24x24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera dajemy jajka, sól i oba cukry. Ubijamy całość 3-4 minuty, aż masa zbieleje i podwoi objętość. W osobnej misce rozbijamy na puch miękkie masło. Dodajemy je po łyżce do masy jajecznej. Następnie dokładamy śmietanę i sok z cytryny. Do tak ubitej masy dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia -wymieszane i przesiane przez sitko. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta przekładamy do formy. Wygładzamy wierzch. Resztę ciasta łączymy z kakao i mlekiem i wykładamy ostrożnie na jasne ciasto, tak aby się nie mieszały. Można to zrobić za pomocą worka cukierniczego.
Wygładzamy ciasto czekoladowe. Wciskamy w ciasto kulki kokosowo -serowe. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy całkowicie.
Warstwa kremu. Wszystkie składniki kremu oprócz wiórków kokosowych przekładamy do misy miksera (kremówka i ser muszą być doskonale schłodzone). Ubijamy krem na wysokich obrotach 3-4 minuty, aż dobrze zgęstnieje. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką i wykładamy na zimne ciasto. Robimy wzorek na wierzchu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem na stół posypujemy ciasto kakao.
Ciasto krople kokosowe gotowe!
Nasze rady: Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem ubić 2-3 godziny przed podaniem go na stół. Jeśli lubimy bardzo wilgotne ciasta możemy je nasączyć mlekiem lub wodą z cytryną, uprzednio nakłuwając wykałaczką. Ciasto można upiec w formie 28x18 cm albo w kształcie tortu w formie 26 cm.