Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto krople kokosowe jest bardzo smaczne i efektowne. Nie jest trudne do upieczenia. Zawsze się udaje. Składa się z ciasta babkowego, kulek serowych wymieszanych z kokosem i błyskawicznego kremu śmietanowego.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 52
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 518
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 683
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4197
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 52
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 518
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 683
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4197
Składniki
Krople kokosowe. Twaróg, oba cukry i jajko przekładamy do miski i rozbijamy blenderem na gładką masę.
Łączymy masę twarogową z wiórkami kokosowymi. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na deseczce i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Ciasto. Formę 24x24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera dajemy jajka, sól i oba cukry. Ubijamy całość 3-4 minuty, aż masa zbieleje i podwoi objętość. W osobnej misce rozbijamy na puch miękkie masło. Dodajemy je po łyżce do masy jajecznej. Następnie dokładamy śmietanę i sok z cytryny. Do tak ubitej masy dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia -wymieszane i przesiane przez sitko. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta przekładamy do formy. Wygładzamy wierzch. Resztę ciasta łączymy z kakao i mlekiem i wykładamy ostrożnie na jasne ciasto, tak aby się nie mieszały. Można to zrobić za pomocą worka cukierniczego.
Wygładzamy ciasto czekoladowe. Wciskamy w ciasto kulki kokosowo -serowe. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy całkowicie.
Warstwa kremu. Wszystkie składniki kremu oprócz wiórków kokosowych przekładamy do misy miksera (kremówka i ser muszą być doskonale schłodzone). Ubijamy krem na wysokich obrotach 3-4 minuty, aż dobrze zgęstnieje. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką i wykładamy na zimne ciasto. Robimy wzorek na wierzchu. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem na stół posypujemy ciasto kakao.
Ciasto krople kokosowe gotowe!
Nasze rady: Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem ubić 2-3 godziny przed podaniem go na stół. Jeśli lubimy bardzo wilgotne ciasta możemy je nasączyć mlekiem lub wodą z cytryną, uprzednio nakłuwając wykałaczką. Ciasto można upiec w formie 28x18 cm albo w kształcie tortu w formie 26 cm.