Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne kruche ciasto z dodatkiem leśnych jagód . Pasuje do niedzielnej kawy czy na piknik na świeżym powietrzu .
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Zagnieść ciasto z podanych składników , gdy będzie za rzadkie dodajemy mąki . Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( jedna mniejsza , druga większą ) . Większą częścią wyklejamy formę wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą . Na ciasto wykładamy jagody ( mogą być mrożone ) i powidła ( które można pominąć i dać same jagody ) .
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy powoli proszek kisielowy , ubijamy do uzyskania jednolitej masy ( można dodać do koloru łyżkę soku z jagód , jeżeli mamy taką możliwość ) . Gotową pianę wykładamy na jagodową warstwę i lekko wyrównujemy na pianę ścierany lub układamy resztę ciasta .
Pieczemy w temperaturze 175° C przez około 45 - 60 minut . Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem .