Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z malinami jest łatwe w przygotowaniu. To klasyczny deser, który zasmakuje każdemu miłośnikowi kwaskowatych smaków. Wychodzi lekkie - to idealny wypiek na wiosnę i lato. Przygotuj od razu dwie blaszki, bo tak szybko znika!
Forma kwadratowa o wymiarach 24x 24 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Składniki
Na początku przygotuj kruche ciasto. Mąkę wsyp do głębokiej miski. Masło szybko pokrój na mniejsze kawałki (tak, aby zbytnio się nie ociepliło) i wrzuć do miski. Wsyp cukier, wbij jajko, dodaj też proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki zagnieć szybko ręką (możesz ją wcześniej schłodzić zimną wodą), tak, żeby uzyskać kruszonkę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na pół. Jedną częścią wyjmij z miski i wyklej dno formy, drugą pozostaw w naczyniu. Teraz przygotuj nadzienie malinowe do ciasta. Maliny wrzuć do miski i zasyp cukrem oraz skrobią. Przemieszaj i wyłóż na ciasto w blaszce.
Do drugiej połowy ciasta (tej w misce) wsyp wiórki kokosowe. Całość bardzo delikatnie zagnieć (wiórki mają się tylko lekko przemieszać z ciastem). Taką kokosową kruszonką posyp nadzienie malinowe w formie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż formę i piecz przez ok. 50-60 minut (w trybie góra-dół). Ciasto powinno lekko się zarumienić. Po tym czasie wyjmij blachę i odstaw do wystygnięcia.