Ciasto kruche z malinami jest łatwe w przygotowaniu. To klasyczny deser, który zasmakuje każdemu miłośnikowi kwaskowatych smaków. Wychodzi lekkie - to idealny wypiek na wiosnę i lato. Przygotuj od razu dwie blaszki, bo tak szybko znika!
Ciasto kruche z malinami
Składniki
Składniki na ciasto kruche:
- 370 g mąki pszennej,
- 200 g dobrze schłodzonego masła,
- 100 g cukru białego,
- 1 jajko w rozmiarze M,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki do nadzienia malinowego:
- 500 g świeżych malin,
- 100 g cukru białego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Składniki
Składniki na ciasto kruche:
- 370 g mąki pszennej,
- 200 g dobrze schłodzonego masła,
- 100 g cukru białego,
- 1 jajko w rozmiarze M,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki do nadzienia malinowego:
- 500 g świeżych malin,
- 100 g cukru białego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Potrzebne przybory kuchenne
Forma kwadratowa o wymiarach 24x 24 cm
Etapy przygotowania
Na początku przygotuj kruche ciasto. Mąkę wsyp do głębokiej miski. Masło szybko pokrój na mniejsze kawałki (tak, aby zbytnio się nie ociepliło) i wrzuć do miski. Wsyp cukier, wbij jajko, dodaj też proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki zagnieć szybko ręką (możesz ją wcześniej schłodzić zimną wodą), tak, żeby uzyskać kruszonkę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na pół. Jedną częścią wyjmij z miski i wyklej dno formy, drugą pozostaw w naczyniu. Teraz przygotuj nadzienie malinowe do ciasta. Maliny wrzuć do miski i zasyp cukrem oraz skrobią. Przemieszaj i wyłóż na ciasto w blaszce.
Do drugiej połowy ciasta (tej w misce) wsyp wiórki kokosowe. Całość bardzo delikatnie zagnieć (wiórki mają się tylko lekko przemieszać z ciastem). Taką kokosową kruszonką posyp nadzienie malinowe w formie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż formę i piecz przez ok. 50-60 minut (w trybie góra-dół). Ciasto powinno lekko się zarumienić. Po tym czasie wyjmij blachę i odstaw do wystygnięcia.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 262
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 64
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 59
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 67

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 262
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 64
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 59
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 67

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214



Składniki
- 370 g mąki pszennej,
- 200 g dobrze schłodzonego masła,
- 100 g cukru białego,
- 1 jajko w rozmiarze M,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 500 g świeżych malin,
- 100 g cukru białego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Na początku przygotuj kruche ciasto. Mąkę wsyp do głębokiej miski. Masło szybko pokrój na mniejsze kawałki (tak, aby zbytnio się nie ociepliło) i wrzuć do miski. Wsyp cukier, wbij jajko, dodaj też proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki zagnieć szybko ręką (możesz ją wcześniej schłodzić zimną wodą), tak, żeby uzyskać kruszonkę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na pół. Jedną częścią wyjmij z miski i wyklej dno formy, drugą pozostaw w naczyniu. Teraz przygotuj nadzienie malinowe do ciasta. Maliny wrzuć do miski i zasyp cukrem oraz skrobią. Przemieszaj i wyłóż na ciasto w blaszce.
Do drugiej połowy ciasta (tej w misce) wsyp wiórki kokosowe. Całość bardzo delikatnie zagnieć (wiórki mają się tylko lekko przemieszać z ciastem). Taką kokosową kruszonką posyp nadzienie malinowe w formie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż formę i piecz przez ok. 50-60 minut (w trybie góra-dół). Ciasto powinno lekko się zarumienić. Po tym czasie wyjmij blachę i odstaw do wystygnięcia.