Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a więc wykorzystujmy te pyszne i zdrowe owoce. Jak śliwki to również i migdały, wiadomo, że to duet prawie idealny. Więc w moim cieście znajdziecie i jedno i drugie.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15187
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4276
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8952
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15187
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4276
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8952
Składniki
Śliwki umyj i wypestkuj.
Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem do białości.
Masło posiekaj nożem na stolnicy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite żółtka i wyrób ciasto.Wstaw ciasto do lodówki na ok pół godziny.
Prostokątną foremkę o wym 21/25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta oddziel niedużą porcję np. wielkości piłeczki tenisowej. Pozostałą większą część rozwałkuj na stolnicy, wyłóż dno i boki foremki. Na cieście rozsyp połowę pokruszonych ciasteczek amaretti. Rozłóż śliwki.
Ubij pianę z białek, dodaj 2 łyżki cukru i proszek budyniowy i jeszcze przez chwilę ubijaj. Pianę rozłóż na śliwkach, posyp ją pozostałą częścią pokruszonych ciasteczek. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na pianę.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 45 minut. Pierwsze 10 minut tylko grzałka dolna, potem góra+dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.