Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a więc wykorzystujmy te pyszne i zdrowe owoce. Jak śliwki to również i migdały, wiadomo, że to duet prawie idealny. Więc w moim cieście znajdziecie i jedno i drugie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Śliwki umyj i wypestkuj.
Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem do białości.
Masło posiekaj nożem na stolnicy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite żółtka i wyrób ciasto.Wstaw ciasto do lodówki na ok pół godziny.
Prostokątną foremkę o wym 21/25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta oddziel niedużą porcję np. wielkości piłeczki tenisowej. Pozostałą większą część rozwałkuj na stolnicy, wyłóż dno i boki foremki. Na cieście rozsyp połowę pokruszonych ciasteczek amaretti. Rozłóż śliwki.
Ubij pianę z białek, dodaj 2 łyżki cukru i proszek budyniowy i jeszcze przez chwilę ubijaj. Pianę rozłóż na śliwkach, posyp ją pozostałą częścią pokruszonych ciasteczek. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na pianę.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 45 minut. Pierwsze 10 minut tylko grzałka dolna, potem góra+dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.