Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a więc wykorzystujmy te pyszne i zdrowe owoce. Jak śliwki to również i migdały, wiadomo, że to duet prawie idealny. Więc w moim cieście znajdziecie i jedno i drugie.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 131
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 90
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 131
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 90
Składniki
Śliwki umyj i wypestkuj.
Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem do białości.
Masło posiekaj nożem na stolnicy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite żółtka i wyrób ciasto.Wstaw ciasto do lodówki na ok pół godziny.
Prostokątną foremkę o wym 21/25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta oddziel niedużą porcję np. wielkości piłeczki tenisowej. Pozostałą większą część rozwałkuj na stolnicy, wyłóż dno i boki foremki. Na cieście rozsyp połowę pokruszonych ciasteczek amaretti. Rozłóż śliwki.
Ubij pianę z białek, dodaj 2 łyżki cukru i proszek budyniowy i jeszcze przez chwilę ubijaj. Pianę rozłóż na śliwkach, posyp ją pozostałą częścią pokruszonych ciasteczek. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na pianę.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 45 minut. Pierwsze 10 minut tylko grzałka dolna, potem góra+dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.