Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle efektowne ciasto, które zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Wszystko za sprawą kolorowych galaretek, śmietanowego nadzienia i miękkiego biszkoptu.
Blaszka 24x24 cm
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 119
Prosta, ale bardzo smaczna w przygotowaniu japońska zupa
Odsłon: 40
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 655
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 119
Prosta, ale bardzo smaczna w przygotowaniu japońska zupa
Odsłon: 40
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 655
Składniki
Galaretki. Każdą z galaretek rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Przelej do prostokątnego naczynia, odstaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aby stężały. Gdy będą gotowe potnij je w zgrabną kostkę – ¾ galaretek użyj do masy śmietanowej. ¼ pozostaw do dekoracji.
Biszkopt. Biała oddziel od żółtek. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywną masę, pod sam koniec wsyp cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj jeszcze przez chwilę. Gdy składniki się połączą wsyp mąkę i wlej olej – wszystko delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C.
Masa śmietanowa. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru. Pod sam koniec miksowania dodaj ser mascarpone i ubijaj jeszcze przez chwilę. Do tak powstałej masy dodaj pokrojone galaretki.
Biszkopt podziel za pomocą noża na dwa cienkie blaty. Na dolny wyłóż masę śmietanową wraz z galaretkami. Przykryj drugim kawałkiem, na którego wierzchu rozłóż pozostałą część galaretek i oprósz wiórkami kokosowymi.