Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle efektowne ciasto, które zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Wszystko za sprawą kolorowych galaretek, śmietanowego nadzienia i miękkiego biszkoptu.
Blaszka 24x24 cm
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5944
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5944
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Galaretki. Każdą z galaretek rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Przelej do prostokątnego naczynia, odstaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aby stężały. Gdy będą gotowe potnij je w zgrabną kostkę – ¾ galaretek użyj do masy śmietanowej. ¼ pozostaw do dekoracji.
Biszkopt. Biała oddziel od żółtek. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywną masę, pod sam koniec wsyp cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj jeszcze przez chwilę. Gdy składniki się połączą wsyp mąkę i wlej olej – wszystko delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C.
Masa śmietanowa. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru. Pod sam koniec miksowania dodaj ser mascarpone i ubijaj jeszcze przez chwilę. Do tak powstałej masy dodaj pokrojone galaretki.
Biszkopt podziel za pomocą noża na dwa cienkie blaty. Na dolny wyłóż masę śmietanową wraz z galaretkami. Przykryj drugim kawałkiem, na którego wierzchu rozłóż pozostałą część galaretek i oprósz wiórkami kokosowymi.