Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które powali teściową na kolana to idealny deser na niedzielny obiad czy rodzinną imprezę. Musi być to oczywiście sernik, który oczaruje wszystkich i koniecznie z dodatkiem wiśni!
Wymiary formy: 25x25 cm.
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1172
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4385
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 62
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7507
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1172
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4385
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 62
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7507
Składniki
Przygotuj ciasto kruche, Mąkę i cukier puder wsyp do miski. Dodaj posiekane drobno masło oraz żółtka. Zagnieć ciasto dłońmi, kontrolując jego gęstość. Jeśli będzie zbyt mokre, dodaj trochę mąki. Jeśli zbyt suche – możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany. Uformuj dwie równe kule i owiń je w folię spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie jedną kulą wylep tortownicę o średnicy 20x20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw spód do podpieczenia w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę serową. Utrzyj serek mascarpone w misie robota kuchennego. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, mieszając do całkowitego połączenia składników. Dodaj następnie mąkę i śmietankę i ponownie wymieszaj. Wlej masę na podpieczony wcześniej spód.
Wiśnie odsącz z zalewy lub soku na sitku. Posyp je mąką i wymieszaj, a następnie rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki posyp na wiśnie, przykrywając je całkowicie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz je przez 55-60 minut, do zezłocenia wierzchu. Środek może być lekko chwiejący się, ale to nie przeszkadza.
Wyłącz piec i uchyl drzwiczki. Studź w ten sposób ciasto przez co najmniej 30 minut. Ciasto, które powali teściową wyjmij i całkowicie ostudź. Wstaw je do lodówki na co najmniej 10 godzin, by zupełnie stężało. Deser możesz podawać z listkami świeżej mięty lub sosem wiśniowym.