Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe, z masą kukułkową i bitą śmietaną. Ciasto bardzo delikatne, imprezowe, pyszne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27518
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27518
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Następne biszkopty upiec tak samo.Jeden ciemny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
3/4 białego biszkoptu pokroić w pasy(po długości). Reszta będzie zbędna.
masa kukułkowa-Cukierki rozpuścić w gotującej się wodzie, często mieszając. Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka. Drugą dolać do cukierków i ugotować budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą.Miękkie masło zmiksować dodając, po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
Ułożyć pasy z białego biszkoptu, w odstępach. nasączenie-Do gorącej kawy, dodać połamane czekolady w kostkę. Wymieszać do rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i nasączyć pasy biszkoptu. (zamiast kawy, można dodać tyle wódki ale ja piekę też wnukom, to bez alkoholu)
bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć między pasy biszkoptu i rozsmarować.
Przykryć ciemnym biszkoptem. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z mlekiem i masłem. Polać górę placka.