Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na wilgotne, mocno nasączone alkoholem, niezbyt słodkie ciasto? Kukułka spełnia te kryteria z nawiązką. Jaj smak nawiązuje do popularnych cukierków.
Tortownica o średnicy 24cm
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera. Cały czas ubijając, stopniowo dodaj cukier, cukier waniliowy, po jednym żółtku oraz wymieszane w osobnym naczyniu produkty sypkie.
Tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść i oprósz mąką. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź ciasto i podziel na 3 blaty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a żelatynę – w mleku podgrzanym do około 60°C. Zimną kawę połącz z wódką. Połowę ilości użyj do nasączenia blatów ciasta. Drugą połowę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno”, pod koniec dodając do niej cukier i płynną żelatynę. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z 2/3 przestudzonej czekolady. Przełóż kremem blaty ciasta. Na wierzch wylej pozostałą czekoladę i wyrównaj jej warstwę szpatułką. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin. Pojedyncze porcje możesz udekorować przed podaniem mała bajaderką wykonaną z kawałka ciasta kukułka.