Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciastem niby jest trochę roboty, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Cala sztuka sprowadza się do upieczenia biszkoptów, ubicia śmietanki oraz rozpuszczenia czekolady. Tyle. Nie trzeba się bawić w rozkładanie herbatników, robienie wzorków czy pilnowanie galaretki. Dodatkowo blaszka będzie z pewnością wystarczająca dla jednej rodziny do popołudniowej kawy. Fakt, że ciasto jest obficie nasączone alkoholem i czekoladą potęguje uczucie sytości, poza tym jest to klasycznie wysokie, przekładane ciasto. Dla fanów "kukułek" na pewno strzał w dziesiątkę!
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1403
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1403
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.
W ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier. W misce w "kąpieli wodnej" rozpuszczamy czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy wódkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru. Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do śmietanki.
kukulka2.jpg Przekładnie (od dołu): Biszkopt ciemny Połowa ubitej śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować) Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do śmietanki a następnie biszkopt nasączamy rozpuszczoną czekoladą z wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi biszkopt ciemny) Biszkopt ciemny - druga część Reszta śmietanki Czekolada - posiekana lub starta na tarce Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.