Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest naprawdę fajne, nie za słodkie, wilgotne, puszyste, długo zachowuje świeżość, szybko można go zrobić.
Miska, łyżka stołowa, mała łyżeczka, ubijaczka, sitko, keksówka (11x34 cm)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Składniki
Do średniej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy jajka, ubijamy na puszystą masę. Aby cukier szybciej się rozpuścił możemy miskę lekko podgrzać na parze. Następnie dodajemy jogurt wymieszany ze śmietaną oraz olej, całość miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kurkumą . Mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Teraz wsypujemy umyte i osuszone jagody, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy keksówki ( 11 x 34 cm ), równamy łyżką. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 170 C. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie dekorujemy je cukrem pudrem. Ciasto jest naprawdę fajne, nie za słodkie, wilgotne, puszyste, długo zachowuje świeżość, szybko można go zrobić. Kiedyś muszę wypróbować upiec to ciasto dodając zamiast borówek skórkę pomarańczową . Dodam otartą skórkę z pomarańczy i trochę soku, powinno wyjść fajne ciasto pomarańczowe. Spróbuję też upiec z dodatkiem moreli suszonych, morele pokroję na mniejsze kawałki.
Smacznego ! :)