Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może trochę czasu trzeba poświęcić oraz pracy wykonać, ale warto, bo smak jest bardzo dobry, a lody lubią raczej wszyscy.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 34
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 34
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Składniki
Zaczynamy od spodu ciasta. Herbatniki miksujemy na drobny pył. Rozpuszczamy masło dodajemy mleko i wlewamy do rozdrobnionych herbatników, mieszamy całość.
Na talerz kładziemy tortownicę o średnicy 22 cm, ale bez dna. Do tortownicy wkładamy masę z herbatników ubijamy i wkładamy do lodówki na 30 min
Śmietanę 30% wymieszaj w misce z mlekiem skondensowany. Śmietanę 36 % wlej w inną miskę, ubijaj, aż będzie puszysta. Dodaj ubitą śmietanę do całości i wymieszaj.
Podziel przygotowaną masę na dwie równe części. Do jednej dodaj cukier waniliowy, a do drugiej dodaj kakao. Ważne jest to, aby obie części były płynne, by można było je swobodnie lać łyżką wazową do tortownicy.
Na przygotowany spód lejemy brązową masę 4 łyżki. Pamiętamy, by masa była lejąca. Tutaj troszeczkę jest zbyt gęsta, więc trzeba dodać trochę mleka.
Następnie 4 łyżki białej masy i tak na przemian do wykorzystania całej masy. Jak mamy masę w tortownicy, to patyczkiem od szaszłyków robimy kreski w cieście .
Po zrobieniu wzoru w cieście, całość wkładamy do zamrażarki na min. 6 godzin, by całość zamroziło się. Teraz widać czemu ciasto musi być lejące by wzór, który się tworzy wyszedł ładnie. To co widać po lewej stronie to efekt pierwszej warstwy, która była zbyt gęsta. Ale smak jest wyborny i bez konserwantów.
I tak oto mamy już ciasto lodowe gotowe do serwowania jako deser lodowy.