Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upały doskwierają, a ty masz ochotę na coś słodkiego? Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie ciasto lodowe - doskonale orzeźwiające, delikatne i bardzo zaskakujące. Wręcz idealne na dni, gdy temperatura zaczyna oscylować w okolicy 30 stopni. Jeśli nie chcesz uruchamiać piekarnika, sięgnij po gotowe blaty bezowe, dzięki czemu znacząco skrócisz czas przygotowywania tego deseru.
Tortownica o średnicy 20 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10929
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4862
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 993
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9402
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1396
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10929
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4862
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 993
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9402
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1396
Składniki
Jeśli samodzielnie przygotowujesz blaty bezowe, to właśnie od nich rozpocznij przygotowania - najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Białka ubij z dodatkiem soli w dużej misce na sztywno, tak aby po obróceniu miski nie wypadły z niej. Następnie dodaj do nich ocet oraz cukier. Miksuj jeszcze kilka minut, aby cukier całkiem się rozpuścił, a piana stała się lśniąca. Na samym końcu dodaj mąkę i ponownie zmiksuj. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem. Wyrysuj na nim ołówkiem 4 koła o średnicy ok. 18-20 cm (po 2 koła na każdej blaszce) - możesz odrysować je np. od talerza. Masę bezową podziel na 4 części i każdą z nich rozsmaruj w okręgu na papierze. Blaty bezowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, a po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Piecz bezy przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bez do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj masę lodową. W dużej misce ubij na sztywno śmietankę, uważając aby nie ubić jej zbyt mocno, bo powstanie wówczas masło. Gdy będzie gęsta, dodaj do niej mleczko skondensowane oraz pastę lub aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj, tylko na tyle, aby składniki się połączyły.
Orzeszki ziemne posiekaj z grubsza, a następnie upraż je na patelni. Gdy się lekko zrumienią, dodaj do nich miód i dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Złóż ciasto lodowe. W tortownicy o średnicy 20 cm układaj naprzemiennie blaty bezowe i krem śmietankowy. Pierwszą i ostatnią warstwę ciasta powinien stanowić blat bezowy. Postaraj się, aby wszystkie warstwy kremu były równe, dzięki czemu ciasto będzie ładniej wyglądać.
Na ostatnim blacie bezowym rozsmaruj orzechy. Całość wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed pokrojeniem, wyjmij ciasto lodowe do temperatury pokojowej na około 5 minut, aby lekko zmiękło i łatwiej się kroiło.