Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Lodowiec to aksamitny krem serowo-śmietanowy z warstwą truskawkowej galaretki. To ciasto należy podawać po zmrożeniu w zamrażalniku, dzięki czemu doskonale orzeźwia i ochładza w upalny dzień.
Średnica formy: 24 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Składniki
Przygotuj spód. Ciasteczka drobno pokrusz w robocie kuchennym. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, a następnie wymieszaj je do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Wylep masą dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw spód do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 15 minut. Następnie ją podgrzej i ostudź.
W misce zmiksuj twaróg z mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osobnej misce ubij śmietankę z dodatkiem cukru i ekstraktu waniliowego na sztywny krem.
Delikatnie dodaj śmietankę do mieszanki serowej. Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Do żelatyny dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj całość i przelej do głównej miski. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj galaretkę. Połowę truskawek zblenduj na gładkie puree. Pozostałe pokrój w mniejsze i większe kawałki.
Galaretkę rozpuść w wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Wmieszaj puree truskawkowe.
Złóż ciasto. Na zimny spód wyłóż krem serowo-śmietanowy i wstaw całość do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wylej na wierzch lekko tężejącą już galaretkę.
Ciasto Lodowiec wstaw do zamrażalnika na ok. 3-4 godziny, a następnie udekoruj kawałkami truskawek. Podawaj na zimno.