Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ludwika XIV, mogę dać sobie głowę uciąć, ze przypadłoby mu do gustu. Biszkopt, ciasto półkruche, masa pralinowa, truskawkowa, krem czekoladowy i do tego eleganckie chrupki w czekoladzie.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 18817
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 9539
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alte...
Odsłon: 41037
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 96
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 18817
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 9539
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alte...
Odsłon: 41037
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 96
Składniki
Białka oddzielamy od żółte i ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Masę z ubitych jaj dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy: łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki pszennej i odrobinę proszku do pieczenia, do drugiej kakao i pozostałe mąki oraz proszek. Na końcu do obu części biszkoptu dodajemy olej. Wylewamy na prostokątną blaszkę naprzemiennie. Pieczemy w 175-180 stopniach przez 25-30 minut. Po przestudzeniu przecinamy na pół.
Wszystkie składniki zgniatamy ze sobą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowane, pieczemy w takiej samej blaszce jak biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura 200 st. około 15 minut.
Masło ubijamy a następnie dodajemy do niego stopniowo pralinę i płatki kukurydziane. Rozsmarowujemy na pierwszej części biszkoptu i przykładamy ciastem półkruchym.
Truskawki miksujemy na gładką masę. Szklankę puree ostawiamy a resztę zagotowujemy (należy to robić ostrożnie, owoce mogą się przypalać). w pozostałej części rozprowadzamy dokładnie mąkę i cukier, ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Gdy truskawki się zagotują dodajemy pozostałą ich część i gotujemy do momentu zagotowania masy. Gotowa masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Jeszcze ciepła masę wylewamy na ciasto półkruche i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Chłodzimy.