Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta czekoladowe to nie tylko brownie. Dzięki temu przepisowi na Łzy plebana uzyskasz wilgotne ciasto przełożone lekkim kremem śmietanowym. Przygotuj go na spotkanie z przyjaciółką lub uroczystość rodzinną. Aby wzbogacić smak ciasta, posyp boki deseru drobno mielonymi orzechami.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Pracę zacznij od wysmarowania masłem spodu tortownicy (ok.25cm). Następnie rozkrusz ciasteczka na pył, dodaj kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj, wyłóż na spód tortownicy, wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Rozpuść masło w rondelku, aby było gorące, po czym wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść. Wymieszaj masę, aby była jednolita i dolej alkohol. Następnie powoli wsypuj cukier, stale mieszając, aby się rozpuścił. Pozwól masie wystygnąć i uzyskać temperaturę pokojową. Następnie wbij jajka, wymieszaj. Zmieszaj ze sobą przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i powoli wsypuj mączną mieszankę. Wymieszaj łyżką lub mikserem. Ciasto przelej do tortownicy (ok.22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C i piecz około 45 minut. Następnie zostaw do pełnego wystudzenia i przetnij na dwie lub trzy części. Jeśli górna część ciasta wyszła wypukła, też ją zetnij. Przyda się do oprószenia boków.
Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj serek. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno, utrwalając Śmietan-fixem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ze sobą obie masy. W razie potrzeby dolej 1 łyżkę soku z cytryny.
Przejdź do złożenia ciasta. Część masy - około 3-4 łyżki - włóż do rękawa cukierniczego. Na schłodzony spód wyłóż pierwszą porcję kremu i rozsmaruj. Następnie na środku tortownicy połóż pierwszy ciemny placek, wyłóż kolejną porcję masy i przykryj biszkoptem. Na górę wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki razem z rękawem z masą.
Po około 1-2 godzinach wyjmij ciasto z lodówki, odepnij boki tortownicy. Wierzch ciasta ozdób wyciskaną z rękawa masą śmietanową i obsyp kakao lub drobno startą czekoladą. Boki ciasta oprósz rozkruszonymi pozostałościami po czekoladowym biszkopcie zmieszanymi z drobno posiekanymi orzechami. Ponownie schłodź w lodówce i podawaj.