Ciasta czekoladowe to nie tylko brownie. Dzięki temu przepisowi na Łzy plebana uzyskasz wilgotne ciasto przełożone lekkim kremem śmietanowym. Przygotuj go na spotkanie z przyjaciółką lub uroczystość rodzinną. Aby wzbogacić smak ciasta, posyp boki deseru drobno mielonymi orzechami.
Ciasto "Łzy plebana"
Składniki
Spód:
- 200 g owsianych ciastek
- 1 łyżeczka kakao
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Ciasto
- Ciasto
- 80-100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100-150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2-2,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu lub koniaku
Krem:
- 200 g ricotty lub śmietankowego serka kanapkowego
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan-fix
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao lub 50 g czekolady deserowej
- garść orzechów włoskich
Składniki
Spód:
- 200 g owsianych ciastek
- 1 łyżeczka kakao
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Ciasto
- Ciasto
- 80-100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100-150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2-2,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu lub koniaku
Krem:
- 200 g ricotty lub śmietankowego serka kanapkowego
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan-fix
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao lub 50 g czekolady deserowej
- garść orzechów włoskich

Etapy przygotowania
Pracę zacznij od wysmarowania masłem spodu tortownicy (ok.25cm). Następnie rozkrusz ciasteczka na pył, dodaj kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj, wyłóż na spód tortownicy, wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Rozpuść masło w rondelku, aby było gorące, po czym wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść. Wymieszaj masę, aby była jednolita i dolej alkohol. Następnie powoli wsypuj cukier, stale mieszając, aby się rozpuścił. Pozwól masie wystygnąć i uzyskać temperaturę pokojową. Następnie wbij jajka, wymieszaj. Zmieszaj ze sobą przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i powoli wsypuj mączną mieszankę. Wymieszaj łyżką lub mikserem. Ciasto przelej do tortownicy (ok.22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C i piecz około 45 minut. Następnie zostaw do pełnego wystudzenia i przetnij na dwie lub trzy części. Jeśli górna część ciasta wyszła wypukła, też ją zetnij. Przyda się do oprószenia boków.
Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj serek. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno, utrwalając Śmietan-fixem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ze sobą obie masy. W razie potrzeby dolej 1 łyżkę soku z cytryny.
Przejdź do złożenia ciasta. Część masy - około 3-4 łyżki - włóż do rękawa cukierniczego. Na schłodzony spód wyłóż pierwszą porcję kremu i rozsmaruj. Następnie na środku tortownicy połóż pierwszy ciemny placek, wyłóż kolejną porcję masy i przykryj biszkoptem. Na górę wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki razem z rękawem z masą.
Po około 1-2 godzinach wyjmij ciasto z lodówki, odepnij boki tortownicy. Wierzch ciasta ozdób wyciskaną z rękawa masą śmietanową i obsyp kakao lub drobno startą czekoladą. Boki ciasta oprósz rozkruszonymi pozostałościami po czekoladowym biszkopcie zmieszanymi z drobno posiekanymi orzechami. Ponownie schłodź w lodówce i podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 204

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 248
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 204

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 248



Składniki
- 200 g owsianych ciastek
- 1 łyżeczka kakao
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
- Ciasto
- 80-100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100-150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2-2,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu lub koniaku
- 200 g ricotty lub śmietankowego serka kanapkowego
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan-fix
- 2 łyżki kakao lub 50 g czekolady deserowej
- garść orzechów włoskich
Pracę zacznij od wysmarowania masłem spodu tortownicy (ok.25cm). Następnie rozkrusz ciasteczka na pył, dodaj kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj, wyłóż na spód tortownicy, wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Rozpuść masło w rondelku, aby było gorące, po czym wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść. Wymieszaj masę, aby była jednolita i dolej alkohol. Następnie powoli wsypuj cukier, stale mieszając, aby się rozpuścił. Pozwól masie wystygnąć i uzyskać temperaturę pokojową. Następnie wbij jajka, wymieszaj. Zmieszaj ze sobą przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i powoli wsypuj mączną mieszankę. Wymieszaj łyżką lub mikserem. Ciasto przelej do tortownicy (ok.22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C i piecz około 45 minut. Następnie zostaw do pełnego wystudzenia i przetnij na dwie lub trzy części. Jeśli górna część ciasta wyszła wypukła, też ją zetnij. Przyda się do oprószenia boków.
Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj serek. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno, utrwalając Śmietan-fixem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ze sobą obie masy. W razie potrzeby dolej 1 łyżkę soku z cytryny.
Przejdź do złożenia ciasta. Część masy - około 3-4 łyżki - włóż do rękawa cukierniczego. Na schłodzony spód wyłóż pierwszą porcję kremu i rozsmaruj. Następnie na środku tortownicy połóż pierwszy ciemny placek, wyłóż kolejną porcję masy i przykryj biszkoptem. Na górę wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki razem z rękawem z masą.
Po około 1-2 godzinach wyjmij ciasto z lodówki, odepnij boki tortownicy. Wierzch ciasta ozdób wyciskaną z rękawa masą śmietanową i obsyp kakao lub drobno startą czekoladą. Boki ciasta oprósz rozkruszonymi pozostałościami po czekoladowym biszkopcie zmieszanymi z drobno posiekanymi orzechami. Ponownie schłodź w lodówce i podawaj.