Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto makowe z delikatnym kremem budyniowym to ciekawa propozycja dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym makowcem. Przygotowanie tego ciasta nie należy do trudnych zadań, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Przełożony delikatnym kremem budyniowym świetnie komponuje się na talerzu.
tortownica o średnicy 20 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4507
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12212
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5656
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4507
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12212
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5656
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku. Składniki miksuj do połączenia.
Do osobnej miski wsyp mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i suchy mak. Składniki wymieszaj. Suche składniki dodawaj partiami do puszystej jajecznej masy. Ciasto mieszaj delikatnie łyżką do połączenia.
Spód tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wystudź, wyciągnij z formy, przekrój na 3 równej wysokości blaty ciasta.
Przygotuj masę budyniową. Pół szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj cukier. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu.
Pozostałą część mleka przelej do miski, dodaj żółtka jaj i mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszaj, następnie przelej je do gotującego się mleka. Budyń energicznie mieszaj łyżką do zgęstnienia. Uważaj, żeby się nie przypalił.
Gotowy budyń przykryj i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij mikserem na puszystą masę. Do ubitego masła dodawaj stopniowo zimny budyń. Składniki miksuj do połączenia.
Masę podziel na 3 części. Pierwszą część rozprowadź na pierwszym blacie ciasta. Budyniową masę przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż kolejną porcję kremu. Ostatni blat ciasta umieść na samej górze. Krem rozprowadź po wierzchu i bokach ciasta.