Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto makowe z kremem czekoladowym połączy gusta entuzjastów makowca i miłośników czekolady!
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 10
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 60
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 118
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 10
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 60
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 118
Składniki
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj je z makiem (w ziarenkach).
Delikatnie połącz masę jajeczną z produktami sypkimi i płynnym masłem. Wymieszaj szpatułą – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty i skrop ponczem przygotowanym z wody, cukru i likieru Amaretto.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia (ma pozostać płynna, ale nie może być gorąca). Zmiksuj krótko ze schłodzonym serkiem mascarpone.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij mocno schłodzoną kremówkę. Pod koniec ubijania połącz z płynną żelatyną. Podziel śmietanę na dwie części w stosunku 2:1.
Połącz większą część śmietany z masą czekoladową. Przełóż kremem czekoladowym blaty ciasta, a z wierzchu posmaruj je resztą bitej śmietany. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem udekoruj ciasto wedle uznania, np. kremem z ubitych na parze białek z dodatkiem barwników spożywczych.