Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto, które podbiło moje serducho od pierwszego wejrzenia :P Wygląda i smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu. Mowa o cieście makowym z kremem i malinami. Pasuje do niego nazwa Makowa Panienka :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy. Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową. I krem gotowy.
Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.
WARSTWA MALINOWA Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :) Bardzo gorąco polecam :)