Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety "Domowe Ciasta" .
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Składniki
Białka ubijamy z cukrem. Do ubitych białek stopniowo dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i obsypana mąką dużą blaszkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Gotujemy szklankę mleka, a w pozostałym mleku mieszamy mąkę, żółtka oraz wiórki kokosowe. Gotowy płyn wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń kokosowy. Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Na jeden płat ciasta wykładamy masę budyniowo-kokosową, wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim płatem ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczoną mieszamy z margaryną. Polewą oblewamy wierzch ciasta oraz posypujemy je obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!