Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczne ciasto do kawuni
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6548
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2081
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6548
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2081
 
         
         
                Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło stopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ze szczyptą soli zmiksować i miksując stopniowo dodawać cukier waniliowy i zwykły. Po około 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i stopione masło. Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać mak z kokosem. Przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45- 50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą. Moja rada: Ja miałam tylko 80 gram masła, więc po stopieniu przelałam do szklanki i dolałam tyle oleju, aby tłuszczu było łącznie 0,5 szklanki. Ciasto można przekroić i przełożyć masą.