Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym kremem czekoladowy z rodzynkami długo moczonymi w rumie. Ta prosta pozycja zachwyci każdego!
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 377
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 476
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 377
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 476
Składniki
Zaczynamy na dzień przed przygotowaniem ciasta. Rodzynki zalewamy rumem. U mnie leżały całą noc i świetnie nabrały mocy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy 12 herbatników (3 rzędy po 4 sztuki). Smarujemy kajmakiem i na tym układamy kolejne 12 herbatników. Tak powstanie spód ciasta. Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekolada ma być rozpuszczona, ale nie gorąca. Łączymy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie gęsta. Dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę, miksujemy jeszcze chwilę, Dzięki czekoladzie masa szybko zgęstnieje. Dodajemy odcedzone i lekko odciśnięte rodzynki. Mieszamy masę i wykładamy na herbatniki. Na górze znów układamy warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy gorzkim kakao.