Pyszne ciasto na kruchym spodzie przełożone galaretką z malinami, delikatnym kremem z mascarpone i bitą śmietaną, przykryte bezą z płatkami migdałowymi.
Ciasto malinowa chmurka
Składniki
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki
- 3 żółtka
- 110g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z malinami
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ok 250g malin
Masa śmietankowa
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 1 op serka mascarpone (250g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Beza
- 3 białka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
Składniki
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki
- 3 żółtka
- 110g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z malinami
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ok 250g malin
Masa śmietankowa
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 1 op serka mascarpone (250g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Beza
- 3 białka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych

Etapy przygotowania
Składniki na ciasto kruche zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłówać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (185 st) i piec ok 15min. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Galaretki rozpuścić w wodzie (w trochę mniejszej ilości niż jest podana na opakowaniu). Tężejącą galaretkę wyłożyć na przestudzony spód ciasta, dodać maliny i odstawić do lodówki. Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić i przełożyć do miski. Maskarpone ubić krótko mikserem razem z cukrem. Powoli dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. Na koniec powoli dodawać wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na całej powierzchni ciasta na stężałą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli i stoniowo cukier cały czas ubijając. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać jeszcze chwilkę mikserem. Na papierze odrysować kształt dna formy do ciasta. Arkusz papieru umieścić na blaszce piekarnika. Bezę równomiernie rozłożyć na odrysowanej powierzchni, posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika (130st) i piec ok 70min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przestudzony blat bezowy wyłożyć na masę śmietankową. Całość włożyć jeszcze na chwilę do lodówki. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 41

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 2624

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 161

Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z p...
Odsłon: 1433

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 168
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 41

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 2624

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 161

Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z p...
Odsłon: 1433

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 168



Składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 żółtka
- 110g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ok 250g malin
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 1 op serka mascarpone (250g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
- 3 białka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
Składniki na ciasto kruche zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłówać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (185 st) i piec ok 15min. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Galaretki rozpuścić w wodzie (w trochę mniejszej ilości niż jest podana na opakowaniu). Tężejącą galaretkę wyłożyć na przestudzony spód ciasta, dodać maliny i odstawić do lodówki. Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić i przełożyć do miski. Maskarpone ubić krótko mikserem razem z cukrem. Powoli dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. Na koniec powoli dodawać wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na całej powierzchni ciasta na stężałą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli i stoniowo cukier cały czas ubijając. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać jeszcze chwilkę mikserem. Na papierze odrysować kształt dna formy do ciasta. Arkusz papieru umieścić na blaszce piekarnika. Bezę równomiernie rozłożyć na odrysowanej powierzchni, posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika (130st) i piec ok 70min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przestudzony blat bezowy wyłożyć na masę śmietankową. Całość włożyć jeszcze na chwilę do lodówki. Smacznego!
Gratuluję przepisu dnia i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-super-ciasto,1924435,bobby.html?t=1674220593691
Wygląda pyszne, szkoda tylko, że nie mam ręki do ciast, zawsze coś mi nie wychodzi :) Pomimo tego i tak spróbuję zrobić.
Pyszne ciasto malinowa chmurka
składanie na jaką blache?
Pyszotka:)