Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie puszyste i wilgotne w środku. Pachnące cynamonem, przyprawami do piernika i orzechami. Jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Przepis sprawdzi się u osób, które nie przepadają za wypiekami przekładanymi ciężkimi kremami.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 818
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 227
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31459
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 467
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 818
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 227
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31459
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 467
Składniki
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Orzechy włoskie mielimy lub przerzucamy do woreczka i przy pomocy tłuczka lub wałka rozbijamy je na mniejsze części.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy olej, składniki mieszamy.
Do ubitych jajek z cukrem i olejem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie do ciasta dodajemy przyprawy, startą marchewkę i rozdrobnione/zmielone orzechy. Ciasto mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 50 min (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Całkowicie przestudzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną i orzechami. Smacznego!