Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miało być po prostu marchewkowe, ale okazało się, że nasz gość ma uczulenie na gluten i laktozę. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną (w ogóle tego nie czuć), a ciasto po kilku dniach jest nadal miękkie i wilgotne. Pyszne po prostu. :)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 121
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2721
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 534
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6031
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 121
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2721
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 534
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6031
Składniki
Formę keksówkę (30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Do żółtek dodać migdały i marchewkę oraz skórkę cytrynową.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy marchewkowej. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Białko ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie ciągnąca się polewa. Dodać syrop migdałowy. Rozsmarować na ostudzonym cieście. Smacznego :)