Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezglutenowe ciasto marchewkowe z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. To proste w wykonaniu ciasto, przygotowane bez glutenu, ale równie pyszne jak tradycyjne. Wypełnione kawałkami marchewki, orzechami i cynamonem, idealnie pasuje do świątecznego klimatu. Spróbuj tego przepisu na bezglutenowe ciasto marchewkowe na swoim wielkanocnym stole i przekonaj się, jak pyszne mogą być bezglutenowe wypieki!
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 91
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2682
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2069
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 91
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2682
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2069
Składniki
Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach. W osobnej misce mieszamy mąki razem z sodą oczyszczoną i łyżeczką bezglutenowego proszku do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy je do ciasta i miksujemy. Dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy startą marchew i miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Po upieczeniu sprawdzamy czy patyczek jest suchy. Jeśli nie, dokładamy jeszcze 5-7 minut do czasu pieczenia.
Polewa: do rondelka przekładamy masło, kakao i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy śmietankę lub mleko. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy ją na chwilę do ostudzenia, ale jeszcze ciepłą wylewamy na ciasto.