Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do tego ciasta była słynna piekarnia Bourke Street Bakery - ilovebake.pl
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Orzechy podpiekamy przez ok. 5 min w piekarniku ustawionym do temp. 200 C. Następnie siekamy do uzyskania niedużych kawałeczków. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Białka ubijamy pod koniec dodając stopniowo 60 g cukru. W oddzielnej miseczce miksujemy całe jajko razem z żółtkiem, dodajemy 160 g cukru i ponownie miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji ok. 4-5 min. Pod koniec dodajemy stopniowo oliwę i miksujemy. Dodajemy suche składniki i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, aby za mocno nie naruszyć puszystej struktury. Do ciasta dodajemy orzechy oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na koniec dodajemy ubite białka z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy silikonowej lub zwykłej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka. Masło ubijamy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce białego, mielonego sera, cały czas miksując. Na koniec dodajemy śmietankę, miksujemy. Gotową masę wykładamy na całkowicie ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.