Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, wilgotne ciasto marchewkowe i kwaskowa polewa z serka.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Składniki
Marchewkę obrać i utrzeć na tarce o średnich oczkach. Ananasa dobrze odsączyć i drobno pokroić.
Jajka ubić na pianę, dodać olej i cukier, wymieszać i dodać marchewkę i ananasa.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
Dodawać po łyżce masy do marchewki i ananasa. Wymieszać.
Migdały posiekać i podprażyć na patelni bez tłuszczu. Dodać do ciasta.
Foremkę w kształcie serca wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto przełożyć do foremki i wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.
Polewa: Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Polewę rozprowadzić na cieście. Można zrobić wzorki i posypać zmielonymi orzechami. Lukier plastyczny: na marchewkę mieszamy żółty i czerwony, na liście zielony i żółty. Gdy wyjdą za jasne, w odcieniu turkusowym( widać na zdjęciach) dodać więcej zielonego.