Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne połączenie ciasta marchewkowego z kremem z bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem ananasów, żurawiny i orzechów. Wszystko oblane czekoladą. Konkretny kawałek ciasta na jesienny wieczór czy imprezę.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Marchewkę ścieramy na bardzo drobnej tarce, odciskamy z nadmiaru soku. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, następnie cienką strużką wlewamy olej (nadal ucierając). W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, przyprawy i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i żurawinę. Wszystko delikatnie łączymy i wylewamy na kwadratową blaszkę ( u mnie 24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.
Ubijamy zimną śmietanę 36%, następnie dodajemy cukier puder i cynamon. Do tak przygotowanej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, następnie układamy na nim odsączone z kawałki ananasów, żurawinę i orzechy.
Czekoladę dzielimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i cienką strużką polewamy ciasto.
Ciasto jest naprawdę przepyszne, pachnące przyprawami, z bakaliami, w sam raz na jesienno- zimowe wieczory.