Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na wyjątkowy deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Przygotowałam delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z suszonymi owocami. Kubki smakowe dodatkowo rozpieszcza polewa z serka mascarpone oraz białej czekolady. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - gorąco polecam! :)
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 70
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 70
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Składniki
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ja z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia.
RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem. * Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm Życzę smacznego! :)