Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A dokładniej ciasto marchewkowe ze śliwkami, ale też z dodatkiem jabłka, które nadaje bardzo fajny smak. Ciasto jest delikatne i pyszne :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36506
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36506
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto: Marchewkę i jabłko trę na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Wlewam powoli olej cały czas ubijając. Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia i cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką. Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować śliwki.
Śliwki umieszczam w garnku i chwilę smażę, aż puszczą sok. Dodaję przyprawy i smażę, aż sok zredukuje się o połowę. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku śliwkowego, szybko mieszam i wlewam do śliwek, intensywnie mieszając. Gotuję chwilę, aż śliwki lekko zgęstnieją i odstawiam do przestygnięcia. Następnie lekko przestudzone śliwki wykładam na wystudzone ciasto i czekam, aż śliwki zastygną i będą miały konsystencję kisielu. Po wstawieniu do lodówki zastygną całkowicie. Ciasto marchewkowe ze śliwkami gotowe. Smacznego