Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowo - orzechowe jest bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Czekoladowa polewa z dodatkiem czeko śliwki dodaje ciastu dodatkowego niepowtarzalnego smaku.
foremka, mikser, tarka, drewniana łyżka, miska,
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Składniki
Marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie obrać, następnie posiekać na mniejsze kawałki. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon oraz tarte orzechy laskowe i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym oraz z szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej. Masę jajeczną połączyć z sypkimi składnikami miksując na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie oraz startą marchewkę i ponownie wymieszać, ale już łyżką drewnianą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie w kształcie serca). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą, dekorować połówkami orzechów. Polewa: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub kremówki. Po całkowitym rozpuszczeniu dodać czeko śliwkę i wymieszać.