Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i łatwe, coś innego.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 501
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10205
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13463
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2724
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 501
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10205
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13463
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2724
Składniki
Na początek przygotowanie: okrągłą formę do tortu (małą) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem. Orzechy prażymy i rozdrabniamy.
Przygotowanie syropu: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy.
Krem: mieszamy serek z cukrem i cynamonem, krem wstawiamy do lodówki.
Teraz najważniejsze, czyli ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem i z sodą. W drugiej misce miksujemy cukier, jajka i olej, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, potem dodajemy pozostałe składniki ciasta. Masę przekładamy do formy i pieczemy ok.45 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy dosyć gęsto patyczkiem i polewamy sosem, aby dotarł wszędzie:) Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy ciasto na pół, smarujemy spodnią część kremem, przykrywamy górną i wierzch też smarujemy kremem. Gotowe.