Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i łatwe, coś innego.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15670
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4714
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2945
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15670
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4714
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2945
Składniki
Na początek przygotowanie: okrągłą formę do tortu (małą) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem. Orzechy prażymy i rozdrabniamy.
Przygotowanie syropu: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy.
Krem: mieszamy serek z cukrem i cynamonem, krem wstawiamy do lodówki.
Teraz najważniejsze, czyli ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem i z sodą. W drugiej misce miksujemy cukier, jajka i olej, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, potem dodajemy pozostałe składniki ciasta. Masę przekładamy do formy i pieczemy ok.45 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy dosyć gęsto patyczkiem i polewamy sosem, aby dotarł wszędzie:) Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy ciasto na pół, smarujemy spodnią część kremem, przykrywamy górną i wierzch też smarujemy kremem. Gotowe.