Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto Marusia wypełnione miękką bezą to dobry pretekst, by wykorzystać sezonowe owoce – na przykład słodkie, dojrzałe w słońcu brzoskwinie. Możesz zamiast nich użyć wiśni, śliwek czy agrestu.
Forma 25x35 cm
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 102
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 102
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Składniki
Zagnieć wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę (masło powinno być schłodzone i pokrojone w kostkę). Uformuj z niej dwie kule, mniej więcej w proporcji 2:1. Owiń obie folią spożywczą. Większą kulę włóż do chłodziarki, a mniejszą – do zamrażalnika.
Usuń z brzoskwiń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Tuż przed dodaniem do ciasta oprósz owoce niewielką ilością skrobi ziemniaczanej (użyj sitka o drobnych oczkach).
Ubij białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj cukier. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, delikatnie wmieszaj w nią skrobię i sok z cytryny.
Rozwałkuj schłodzone w chłodziarce ciasto na gruby placek i ułóż go na dnie lekko natłuszczonej formy o wymiarach 25x35 cm.
Na ciasto wyłóż pianę z białek, a na niej rozłóż równomiernie brzoskwinie.
Zetrzyj na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika i rozsyp je na brzoskwiniach.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut. Ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.