Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Marzenka to deser inspirowany kuchnią turecką. Jest bardzo słodkie (choć możesz zmniejszyć ilość cukru w przepisie) i wilgotne. Przypomina takie przysmaki, jak np. baklawa. Wyróżnia je wspaniały aromat pomarańczy.
Forma 30x25 cm
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17317
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 132
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17317
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 132
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Składniki
Roztop masło w rondelku (na wolnym ogniu). Przestudź. Umyj pomarańczę i otrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach (wyłącznie pomarańczową część – bez białego albedo).
Utrzyj całe jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlej płynne masło. Zmiksuj krótko. Dodaj jogurt i ponownie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki – mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników.
Natłuść blachę o wymiarach około 30x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut. Odstaw do wystudzenia.
Zagotuj wodę z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z palnika. Poczekaj, aż syrop przestygnie i połącz go z sokiem wyciśniętym z pomarańczy (potrzebujesz około 100-150 ml soku).
Równomiernie polej wystudzone ciasto syropem. Udekoruj posiekanymi pistacjami i wiórkami kokosowymi.