Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Marzenka to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze spodami z ciasta francuskiego przekładane klasycznym kremem cukierniczym.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 219
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25149
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 219
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25149
Składniki
Przygotuj ciasto. Na prostokątnej blaszce rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Nakłuj je widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i przykryj je papierem do pieczenia. Na wierzchu umieść blachę do pieczenia o tej samej wielkości co arkusz. Wstaw ponownie do pieca na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i usuń blachę z papierem do pieczenia. Posyp spód cukrem pudrem i piecz przez kolejne 5 minut w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania, uważając, by nie spalić ciasta.
Po wyjęciu gotowego ciasta, pokrój spód na trzy równe paski wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj krem. Mleko, połowę cukru i laskę wanilii umieść w garnuszku i podgrzej.
W osobnej misce ubij jajka, skrobię i drugą połowę cukru.
Gdy mleko się zagotuje, wlewaj je powoli do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Przelej całość z powrotem do garnka i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, trzymaj krem na ogniu przez jeszcze 2 minuty.
Zdejmij garnek z ognia i przykryj szczelnie zawartość folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Całkowicie ostudź.
Przygotuj polewę. W jednym garnuszku podgrzej większą część śmietanki z pokruszoną białą czekoladą, a w drugim garnku mniejszą część śmietanki z mleczną czekoladą.
Podgrzewaj do osiągnięcia temperatury 60 st. Celsjusza, a następnie odstaw na minutę i obie masy dobrze wymieszaj.
Złóż ciasto. Na jednym pasku ciasta francuskiego rozsmaruj ½ kremu i przykryj drugim paskiem. Nanieś drugą połowę kremu i przykryj trzecim paskiem.
Na wierzchu wylej białą polewę. Wstaw całość do lodówki na ok. 5-10 minut, do momentu aż biała polewa lekko zwiąże, ale ciemna w garnuszku będzie dalej płynna.
Za pomocą łyżeczki lub patyczka do szaszłyków namaluj ozdobne linie i kreski na białej polewie. Przeciągnij patyczkiem po powierzchni, lekko rozmazując esy-floresy.
Ciasto Marzenka wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.