Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca słodka kruszonka na puszystym wilgotnym spodzie — ciasto maślankowe zaskakuje prostotą wykonania i doskonałym smakiem! Warto zrobić również wersję bez kruszonki - jest prostsza i szybsza do zrobienia, a z lukrem smakuje równie dobrze.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 775
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 119
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 291
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 775
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 119
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 291
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę i wlej do niej powoli olej. Dodaj maślankę i miksuj przez chwilę na niewielkich obrotach.
Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie rózgą lub łyżką. Możesz też użyć miksera, ale ustaw go na możliwie najniższe obroty i nie mieszaj dłużej niż to konieczne.
Gotowe ciasto umieść w posmarowanej cienko masłem formie do pieczenia (np. w tortownicy o średnicy około 25 cm). Nie musisz smarować formy masłem, jeśli użyjesz papieru do pieczenia.
Teraz przygotuj kruszonkę. W misce umieść mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło (może być zimne). Połącz wszystkie składniki. Możesz użyć miksera lub zagnieść kruszonkę ręcznie.
Ciasto maślankowe posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 45 minut — stopień upieczenia ciasta weryfikuj patyczkiem. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto wewnątrz piekarnika jeszcze przez 5-10 minut.
Jeśli nie przepadasz za kruszonką, możesz przygotować ciasto maślankowe bez tego dodatku. Zrób samą masę ciasta, upiecz ją, a przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polukruj.