Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na błyskawiczne ciasto maślankowe warto mieć pod ręką przez całe lato. Jest prosty, szybki w realizacji, nie wymaga użycia miksera. Pozwala w łatwy sposób przetworzyć nadmiarowe ilości owoców.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 413
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1979
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3945
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3848
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 413
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1979
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3945
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3848
Składniki
Ogrzej jajka i maślankę do temperatury pokojowej. Masło schłodź w lodówce.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę (np. 24x36) papierem do pieczenia.
Przygotuj kruszonkę do ciasta. Umieść w misce pokrojone w kostkę masło, mąkę i cukier. Połącz palcami do powstanie grudek ciasta. Nie zagniataj. Wstaw do lodówki.
Przygotuj owoce. W zależności od tego, jakich używasz, umyj, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki itd.
Przygotuj ciasto. Połącz jajka maślankę i olej. Wymieszaj rózgą kuchenną – tylko do całkowitego połączenia składników (masa nie powinna być mocno napowietrzona).
Przesiej do składników płynnych mieszaninę mąki, proszku do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ponownie wymieszaj składniki do połączenia.
Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu równomiernie rozsyp owoce, a następnie kruszonkę.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Jeśli chcesz, możesz przed podaniem ciasta oprószyć je cukrem pudrem.