Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-ciasto-merkucjo,2026273,smaker.html. Ciasto przepyszne w smaku, proste w przygotowaniu. Piekłam w blaszce 18/ 28 cm. Polecam
blaszka, papier do pieczenia, mikser, łyżka, szklanka, rondel, łyżka drewniana,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8486
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1239
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10174
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4631
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 689
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8486
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1239
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10174
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4631
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 689
Składniki
Przygotować masę sernikową; Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie, do uzyskania gładkiej delikatnej masy. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z twarogiem, cukrem waniliowym , budyniem oraz skrobią ziemniaczaną. Czekolady posiekać wymieszać. Przygotowanie ciasta czekoladowego; W rondlu połączyć masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać co jakiś czas mieszając do połączenia i rozpuszczenia składników( nie dopuścić do zagotowania). Odstawić do wystudzenia. Znowu białka oddzielić od żółtek, żółtka połączyć z wystudzona masą kakaową. Dokładnie wymieszać i odlać 125 ml. na polewę do ciasta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą kakaową. Połączyć białka z masy serowej oraz z masy kakaowej i ubić na sztywną pianę. Podzielić pianę na dwie części , jedną część wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego a drugą do masy twarogowej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać połowę ciasta czekoladowego , posypać równomiernie posiekaną czekoladę. Na wierzch wyłożyć masę twarogową, na masę twarogową rozłozyć pozostałe ciasto czekoladowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. ( najlepiej do suchego patyczka). Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polać pozostawioną masą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Do masy wmieszać żółtka.
Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę twarogową połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Masę czekoladową połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu gotowe do krojenia.