Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z listkami mięty i bananem. Całość przykrywa błyskawiczny lukier miętowy, bez grama barwnika. Gorąco polecam.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 818
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8183
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13051
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 387
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 132
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2245
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 818
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8183
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13051
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 387
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 132
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2245
Składniki
Tortownicę 20 cm smarujemy margaryną spód wykładamy papierem do pieczenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z sodą. Banana z listkami mięty i sokiem z cytryny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta. W miarę potrzeby dolewamy mleko, u mnie to były 4 łyżki.
18 listków mięty tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy, pieczemy 20 minut w 180 C , potem jeszcze około 20 minut w 170 C.
Lukier. W młynku do kawy mielimy cukier z listkami mięty, następnie uzyskany zielony puder ucieramy z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, ja posypałam jeszcze zielonymi opłatkami.