Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-03-2025
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem, który wypełni Wasze domy przyjemnym aromatem. Tym razem przygotujemy ciasto migdałowe na kruchym spodzie. Maślany, lekko waniliowy spód idealnie pasuje do aromatycznego ciasta migdałowego, które pieści podniebienie przyjemnym smakiem. Słodycz obu warstw przełamana jest lekko kwaskowym smakiem konfitury, a płatki migdałów nie tylko zdobią ciasto, ale też przyjemnie chrupią pod zębami.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1097
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5804
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1195
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1097
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5804
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1195
Składniki
Do dużej miski przesyp 225 g mąki pszennej, 75 g drobnego białego cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 150 g zimnego, pokrojonego w małą kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku lub ciasta na kruszonkę. W cieplejsze dni polecam wetrzeć masło w mąkę przy pomocy malaksera, siekacza cukierniczego lub zwykłego noża. Wybierz taki sposób, który pozwoli Ci nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże żółtko i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do chwili, kiedy mąka wchłonie większość wilgoci, a następnie wyrób dłonią do uzyskania zwartego, w miarę jednolitego ciasta.
Po odpowiednim wyrobieniu ciasta porwij je na małe kawałki i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Ciasto postaraj się rozłożyć najrówniej jak to tylko możliwe, a następnie ugnieć je, tworząc w ten sposób dosyć gruby, równy spód. Po szczelnym wyklejeniu całego dna blaszki gęsto nakłuj blat widelcem, tworząc w ten sposób otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Dzięki temu ciasto nie będzie pękać w trakcie podpiekania. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem odstaw do lodówki na około 30 minut, do całkowitego schłodzenia.
Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra-dół, na około 10 minut, do chwili, kiedy nabierze lekkiego, złotego koloru. Na tym etapie spód nie musi być całkowicie wypieczony. Po 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do wystudzenia na czas przygotowania warstwy migdałowej.
Do dużej miski przełóż 180 g miękkiego masła i dodaj do niego 180 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera, do uzyskania jasnej, puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zarówno masło jak i jajka potrzebne do przygotowania masy migdałowej powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć je z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Od czasu do czasu oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da Ci to pewność, że wszystkie składniki łączą się ze sobą tak jak powinny, i w łatwy sposób pozwoli ocenić, czy cukier połączył się z masłem.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 3 duże jajka. Zrób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie utrzyj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. Po wykorzystaniu wszystkich jajek dodaj odrobinę ekstraktu migdałowego. Krótko wymieszaj masę, tylko do rozprowadzenia ekstraktu, a następnie odstaw mikser. Na tym etapie masa może wyglądać jakby się rozwarstwiała. Jest to normalne a po dodaniu migdałów efekt powinien w dużej mierze ustąpić.
Dodaj do ciasta 180 g mielonych migdałów i połącz je z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki lub miksera. W tym wypadku nie ma ryzyka przemieszania ciasta, więc wybierz metodę, która bardziej Ci odpowiada.
Po wmieszaniu wszystkich migdałów odstaw na chwilę miskę i powróć do wystudzonego, kruchego spodu. Na podpieczony blat wyłóż 200 g kwaskowej konfitury i rozprowadź ją cienką warstwą po całej powierzchni. Na konfiturę wyłóż masę migdałową, a następnie rozprowadź ją przy pomocy sylikonowej szpatułki. Na końcu posyp całość płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce ciasta wyjdzie czysta. Przez dużą ilość cukru i tłuszczu masa szybko zacznie nabierać koloru, dlatego po około 20 – 30 minutach warto przykryć górę kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Po upływie 40 minut wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzina lub dwie powinny wystarczyć.
Smacznego!