Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na ciasto milionera – połączenie gęstego karmelu i czekolady na kruchym, maślanym spodzie. Słodycz ciągnącego się karmelu jest idealnie równoważona przez gorzką czekoladę, a spód jest cudownie kruchy i rozpływa się w ustach. To bardzo satysfakcjonujące ciasto smakuje jak milion dolarów!
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 127
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 127
Składniki
Przygotuj spód ciasta. Do miski wsyp mąkę pszenną i pół szklanki drobnego białego cukru. Produkty suche krótko wymieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia cukru w mące.
Dodaj 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Tłuszcz wetrzyj w mąkę do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę za pomocą noża, dłoni lub siekaczem cukierniczym. Działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość szybko wymieszaj, rozprowadzając ekstrakt w cieście.
Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 23 cm. Rozprowadź je równo po całej powierzchni za pomocą drewnianej łyżki lub sylikonowej szpatułki, a następnie delikatnie ugnieć spodem szklanki.
Ciastem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza grzejącego w funkcji góra dół przez 20 – 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Gotowy kruchy spód wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Do garnka z powłoką nieprzywierającą i grubymi ściankami włóż pół kostki masła, 40g cukru, 4 łyżki miodu i jedną puszkę mleka skondensowanego. Składniki podgrzewaj na średnio niskim ogniu i stale mieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki. Po połączeniu składników płyn doprowadź do lekkiego wrzenia i, stale mieszając, gotuj przez 5 – 7 minut, do uzyskania gęstego karmelu.
Gotowy karmel zdejmij z ognia i wylej na lekko przestudzony maślany spód. Rozprowadź go dosyć szybko po całej powierzchni za pomocą sylikonowej szpatułki. Tak przygotowane ciasto włóż po chwili do lodówki na około godzinę do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj polewę. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej; ważne jest, żeby miska nie dotykała gotującej się wody, w innym wypadku czekolada może się spalić. Rozpuść również białą czekoladę i przełóż ją do rękawa cukierniczego.
Rozpuszczoną ciemną czekoladę wylej na warstwę karmelu i równo rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Na ciemną polewę wyłóż białą czekoladę: ja po wyciśnięciu prostych pasów, robię delikatny wzorek za pomocą bambusowego patyczka do szaszłyków. Ozdobione ciasto ponownie odstaw na chwilę do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!