Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe przełożone kremem z dodatkiem migdałów i musem jabłkowo-dyniowym o smaku pomarańczy jest wyjątkowo smaczne. To świetna propozycja na świąteczny stół. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień gdy ciasto nawilgnie od kremu.
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 383
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 487
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 235
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1765
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 383
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 487
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 235
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1765
Składniki
Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto. (gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany. )Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.
Masa grysikowa: Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku. (Do masy zamiast likieru amaretto można dodać startą na tarce masę marcepanową. )
Mus jabłkowo-dyniowy: Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić. Przekładanie ciasta: Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto. Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i masło, mieszają podgrzewać nad gotującą się wodą. Wymieszać ze spirytusem, oblać ciasto, posypać posypką.