Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe przełożone kremem z dodatkiem migdałów i musem jabłkowo-dyniowym o smaku pomarańczy jest wyjątkowo smaczne. To świetna propozycja na świąteczny stół. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień gdy ciasto nawilgnie od kremu.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5419
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1833
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5419
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1833
Składniki
Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto. (gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany. )Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.
Masa grysikowa: Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku. (Do masy zamiast likieru amaretto można dodać startą na tarce masę marcepanową. )
Mus jabłkowo-dyniowy: Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić. Przekładanie ciasta: Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto. Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i masło, mieszają podgrzewać nad gotującą się wodą. Wymieszać ze spirytusem, oblać ciasto, posypać posypką.