Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto miodownik tradycyjny
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto miodownik tradycyjny

16.04.2025 Odsłon: 66375
5.0 (107 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Ciasto miodownik, tradycyjny wypiek świąteczny. Wprost rozpływa się w ustach, jeśli przygotujesz je odpowiednio wcześnie. Na drugi dzień po upieczeniu miodowe blaty są jeszcze zbyt twarde. Przystąp do dzieła najpóźniej w Wielki Piątek.

Tradycyjny polski miodownik - zrób go na święta

Wśród wielu ciast, które świetnie prezentują się na świątecznym stole, ten ma wyjątkowe miejsce - ciasto miodowe to wyjątkowy deser, którym wszyscy chętnie zajadają się do kawy czy herbaty. Jeżeli chcesz zaproponować swoim gościom w święta coś wyjątkowego, sprawdź ten przepis na ciasto miodownik z masą grysikową.

Jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach - takie ciasta tradycyjne zawsze doskonale się sprawdzają.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Blacha piekarnika

Etapy przygotowania

Miodownik z kaszą manną - sprawdź przepis

Ciasto miodownik tradycyjny jest proste w przygotowaniu. Zacznij od połączenia w rondelku masła, miodu i cukru pudru. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas - do połączenia składników. Następnie przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę z sodą. Przelej tam przestudzoną zawartość rondelka, a także jajko i śmietanę. Zagniataj składniki tak, aby powstało jednolite ciasto.

Następnie podziel ciasto na trzy części - każdą rozwałkuj, wyłóż pojedynczo na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika i piecz przez 15 minut w 180°C. W międzyczasie w malakserze zmiel orzechy aby miały konsystencję piasku. Kaszę mannę ugotuj na mleko z dodatkiem cukru z wanilią, ostudź. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Nie przerywaj ucierania, stopniowo dodawaj mannę, orzechową mączkę i odrobinę soku z cytryny. Blaty miodowe przekładaj kremem. Jeśli chodzi o przechowywanie miodownika, to odstaw go w chłodne miejsce na 2-3 dni

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35845

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13543

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3418

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6017

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 8986

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 868

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35845

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13543

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3418

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6017

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 8986

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 868

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto miodownik tradycyjny
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 100 g cukru pudru
Składniki na krem:
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 100 g drobnego cukru
  • sok z cytryny (do smaku)
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto. Połącz w rondelku masło z miodem i cukrem pudrem. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do roztopienia masła i połączenia składników.

2

Przesiej mąkę z sodą do dużej miski. Dodaj jajko, śmietanę i przestudzoną zawartość rondelka. Zagnieć składniki na jednolite ciasto.

3

Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą po kolei na placek o wymiarach około 25x30 cm. Przekładaj blaty ciasta (pojedynczo) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika i wypiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.

4

Zmiel orzechy w malakserze na proszek.

5

Ugotuj kaszę mannę na mleku z dodatkiem cukru z wanilią – zgodnie z opisem na opakowaniu kaszy. Ostudź.

6

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj przestudzoną mannę, mączkę orzechową, a na koniec – do smaku – sok z cytryny.

7

Przełóż kremem blaty ciasta. Pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej dobę (najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy ciasto zmięknie). Przed podaniem udekoruj według uznania.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki