Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodownik, tradycyjny wypiek świąteczny. Wprost rozpływa się w ustach, jeśli przygotujesz je odpowiednio wcześnie. Na drugi dzień po upieczeniu miodowe blaty są jeszcze zbyt twarde. Przystąp do dzieła najpóźniej w Wielki Piątek.
Wśród wielu ciast, które świetnie prezentują się na świątecznym stole, ten ma wyjątkowe miejsce - ciasto miodowe to wyjątkowy deser, którym wszyscy chętnie zajadają się do kawy czy herbaty. Jeżeli chcesz zaproponować swoim gościom w święta coś wyjątkowego, sprawdź ten przepis na ciasto miodownik z masą grysikową.
Jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach - takie ciasta tradycyjne zawsze doskonale się sprawdzają.
Blacha piekarnika
Ciasto miodownik tradycyjny jest proste w przygotowaniu. Zacznij od połączenia w rondelku masła, miodu i cukru pudru. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas - do połączenia składników. Następnie przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę z sodą. Przelej tam przestudzoną zawartość rondelka, a także jajko i śmietanę. Zagniataj składniki tak, aby powstało jednolite ciasto.
Następnie podziel ciasto na trzy części - każdą rozwałkuj, wyłóż pojedynczo na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika i piecz przez 15 minut w 180°C. W międzyczasie w malakserze zmiel orzechy aby miały konsystencję piasku. Kaszę mannę ugotuj na mleko z dodatkiem cukru z wanilią, ostudź. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Nie przerywaj ucierania, stopniowo dodawaj mannę, orzechową mączkę i odrobinę soku z cytryny. Blaty miodowe przekładaj kremem. Jeśli chodzi o przechowywanie miodownika, to odstaw go w chłodne miejsce na 2-3 dni
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 52
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7511
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 128
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 869
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 52
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7511
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 128
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 869
Składniki
Przygotuj ciasto. Połącz w rondelku masło z miodem i cukrem pudrem. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do roztopienia masła i połączenia składników.
Przesiej mąkę z sodą do dużej miski. Dodaj jajko, śmietanę i przestudzoną zawartość rondelka. Zagnieć składniki na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą po kolei na placek o wymiarach około 25x30 cm. Przekładaj blaty ciasta (pojedynczo) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika i wypiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Zmiel orzechy w malakserze na proszek.
Ugotuj kaszę mannę na mleku z dodatkiem cukru z wanilią – zgodnie z opisem na opakowaniu kaszy. Ostudź.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj przestudzoną mannę, mączkę orzechową, a na koniec – do smaku – sok z cytryny.
Przełóż kremem blaty ciasta. Pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej dobę (najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy ciasto zmięknie). Przed podaniem udekoruj według uznania.