Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodownik, tradycyjny wypiek świąteczny, wprost rozpływa się w ustach, jeśli przygotujesz je odpowiednio wcześnie. Na drugi dzień po upieczeniu miodowe blaty są jeszcze zbyt twarde. Przystąp do dzieła najpóźniej w Wielki Piątek!
Blacha piekarnika
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Składniki
Przygotuj ciasto. Połącz w rondelku masło z miodem i cukrem pudrem. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do roztopienia masła i połączenia składników.
Przesiej mąkę z sodą do dużej miski. Dodaj jajko, śmietanę i przestudzoną zawartość rondelka. Zagnieć składniki na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą po kolei na placek o wymiarach około 25x30 cm. Przekładaj blaty ciasta (pojedynczo) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika i wypiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Zmiel orzechy w malakserze na proszek.
Ugotuj kaszę mannę na mleku z dodatkiem cukru z wanilią – zgodnie z opisem na opakowaniu kaszy. Ostudź.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj przestudzoną mannę, mączkę orzechową, a na koniec – do smaku – sok z cytryny.
Przełóż kremem blaty ciasta. Pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej dobę (najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy ciasto zmięknie). Przed podaniem udekoruj według uznania.