Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Młynek to pyszna babka marmurkowa upieczona z dodatkiem likieru jajecznego. Jego smak jest w cieście wyczuwalny. Dzięki dodatkowi alkoholu babka długo zachowuje wilgoć i świeżość.
Keksówka 30 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13846
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13846
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z cukrem i solą na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego po jednym jajku. Na koniec wmieszaj ekstrakt z wanilii.
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej przez sitko.
Partiami, naprzemiennie dodawaj do masy maślano-jajecznej produkty sypkie i likier. Mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 3:2. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Na dno keksówki wylej część jasnego ciasta. Następnie za pomocą łyżki nałóż około połowę ciasta kakaowego, ponownie ciasto jasne, resztę kakaowego, a na koniec znów trochę jasnego. Lekko przemieszaj ciasto patyczkiem do szaszłyków. Nie mieszaj dokładnie. Dzięki temu w cieście powstaną esy-floresy.
Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 60 minut – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw w formie na kilkanaście minut, a następnie wystudź na kratce.