Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Młynek to pyszna babka marmurkowa upieczona z dodatkiem likieru jajecznego. Jego smak jest w cieście wyczuwalny. Dzięki dodatkowi alkoholu babka długo zachowuje wilgoć i świeżość.
Keksówka 30 cm
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 964
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2263
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 1088
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 964
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2263
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 1088
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z cukrem i solą na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego po jednym jajku. Na koniec wmieszaj ekstrakt z wanilii.
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej przez sitko.
Partiami, naprzemiennie dodawaj do masy maślano-jajecznej produkty sypkie i likier. Mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 3:2. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Na dno keksówki wylej część jasnego ciasta. Następnie za pomocą łyżki nałóż około połowę ciasta kakaowego, ponownie ciasto jasne, resztę kakaowego, a na koniec znów trochę jasnego. Lekko przemieszaj ciasto patyczkiem do szaszłyków. Nie mieszaj dokładnie. Dzięki temu w cieście powstaną esy-floresy.
Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 60 minut – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw w formie na kilkanaście minut, a następnie wystudź na kratce.