Bardzo smaczne ciasto powstało z połączenia kilku innych.
Ciasto moja fantazja
Składniki
- Biszkopt czarny:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Ciasto miodowe:
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 10 dag cukru
- Masa żółtkowa:
- 3 żółtka
- 20 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- Pianka: pomarańczowa
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 białka
- DODATKOWO:
- 1 opakowanie delicji pomarańczowych
- kakao do posypania
Składniki
- Biszkopt czarny:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Ciasto miodowe:
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 10 dag cukru
- Masa żółtkowa:
- 3 żółtka
- 20 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- Pianka: pomarańczowa
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 białka
- DODATKOWO:
- 1 opakowanie delicji pomarańczowych
- kakao do posypania

Etapy przygotowania
Biszkopt czarny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy żółtka miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, olej i ocet. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w formie 25/36. Studzimy i wycinamy kółka szklanką wielkości delicji pomarańczowych.
Ciasto miodowe: Z margaryny, mąki pszennej, sody, miodu sztucznego, śmietany, jajka i cukru robimy ciasto na stolnicy. Dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.
Masa żółtkowa: Mąkę ziemniaczaną z żółtkami mieszamy w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i na gotujące się mleko wlewamy mąkę. Gotujemy budyń. Masło utrzeć na puch i łączymy z chłodnym budyniem.
Pianka pomarańczowa: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlewamy rozpuszczoną lejącą chłodną galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 0,5 szkl wody. Chwilkę ubijamy. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- połowa masy żółtkowej- biszkopt czarny ( w otwory kładziemy delicje galaretką w dół) – reszta masy żółtkowej- ciasto miodowe- pianka pomarańczowa- dekorujemy kakao
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515



Składniki
- Biszkopt czarny:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Ciasto miodowe:
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 10 dag cukru
- Masa żółtkowa:
- 3 żółtka
- 20 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- Pianka: pomarańczowa
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 białka
- DODATKOWO:
- 1 opakowanie delicji pomarańczowych
- kakao do posypania
Biszkopt czarny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy żółtka miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, olej i ocet. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w formie 25/36. Studzimy i wycinamy kółka szklanką wielkości delicji pomarańczowych.
Ciasto miodowe: Z margaryny, mąki pszennej, sody, miodu sztucznego, śmietany, jajka i cukru robimy ciasto na stolnicy. Dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.
Masa żółtkowa: Mąkę ziemniaczaną z żółtkami mieszamy w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i na gotujące się mleko wlewamy mąkę. Gotujemy budyń. Masło utrzeć na puch i łączymy z chłodnym budyniem.
Pianka pomarańczowa: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlewamy rozpuszczoną lejącą chłodną galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 0,5 szkl wody. Chwilkę ubijamy. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- połowa masy żółtkowej- biszkopt czarny ( w otwory kładziemy delicje galaretką w dół) – reszta masy żółtkowej- ciasto miodowe- pianka pomarańczowa- dekorujemy kakao