Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mokka to – jak wiadomo – mleczna kawa z dodatkiem czekolady. Uwielbia ją wielu kawoszy. Jeśli do nich należysz, z pewnością smakować ci będzie także ciasto mokka zainspirowane kawowym napojem. W poniższym przepisie znajdziesz białą czekoladę zamiast mlecznej czy gorzkiej, czyli takiej, jaką dodaje się do kawy mokka. Z powodzeniem jednak możesz zastąpić ją taką czekoladą, jaką lubisz najbardziej.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1465
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1646
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1465
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1646
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Rozpuść 1 łyżeczkę kawy w ciepłym mleku. Utrzyj 150 g masła z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj do niej po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Połącz masę z połową kawy z mlekiem. Następnie przesiej do niej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą blachy o wymiarach około 21x21 cm. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Roztop czekoladę w 50 ml śmietany (w kąpieli wodnej). Ubij resztę śmietany z dodatkiem fixu. Połącz z drugą połową kawy z mlekiem. Delikatnie wymieszaj z masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Posmaruj nią ciasto i wstaw do lodówki.