Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Monte to przysmak nawiązujący do popularnego deseru marki Zott. Uwielbiany na całym świecie krem – łączący smak śmietanki, czekolady i orzechów laskowych – stał się inspiracją do wielu przepisów kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ciasto Monte bez pieczenia, ponieważ można z łatwością przygotować je w każdych warunkach, np. podczas urlopu na kempingu. Wystarczy mieć dostęp do lodówki i kuchenki gazowej!
Tortownica o średnicy ok. 23 cm
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 188
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 255
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 279
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 188
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 255
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 279
Składniki
Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 23 cm. Zmiel herbatniki i dodaj do nich rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie i wyłóż dno masą. Wyrównaj i dociśnij.
Zmiksuj (lub wymieszaj rózgą cukierniczą) żółtka z 250 ml mleka i budyniem śmietankowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem w rondelku
Zdejmij rondelek z palnika, dodaj do mleka masę budyniową, wymieszaj i wstaw z powrotem na palnik. Cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia i gotuj jeszcze przez około minutę.
Podziel gorącą masę na dwie części – tak, by jedna była nieco większa od drugiej. Do mniejszej dodaj pokruszoną czekoladę i zmielone orzechy. Wymieszaj tak, by czekolada się rozpuściła, a masa stała się jednolita. Gdy masa wystygnie, do każdej części dodaj połowę ilości masła. Zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
Wyłóż na środek warstwy herbatników kilka łyżek kremu czekoladowego. Następnie nałóż na środek tego kleksa podobną ilość kremu śmietankowego. Kremy przekładaj porcjami na przemian, aż do ich wyczerpania. Na koniec możesz na najwyższej warstwie kremu wykonać patyczkiem do szaszłyków ozdobne esy-floresy.
Wstaw ciasto Monte na kilka godzin do lodówki. Wyjmij na chwilę przed podaniem. Przechowuj w lodówce.